Welke Cookies heb ik eigenlijk?
Welke Cookies heb ik eigenlijk?

Welke Cookies heb ik eigenlijk?

Bijgewerkt: 6 maart 2020

Ze zijn niet te begrijpen, die cookies. Onzichtbaar als ze zijn.

Hoe kan je nou zien welke cookies jouw website gebruikt?

Dat wil je toch weten als website-eigenaar.
Je kunt hiervoor klikken op het kleine i-tje of op het slotje in de adresbalk van je browser.

Eerst krijg ik de melding dat er 16 cookies gebruikt zijn (wow, zoveel! en ik heb niet eens een webshop). Je krijgt bij doorklikken een lijst te zien waar nog steeds niets van te begrijpen is. Bijvoorbeeld _ga, _gid, wfwaf-authcookie-langnummer, wordpress_sec_langnummer, pum-2936 en cookie_notice_accepted.

Nou, die laatste is te begrijpen. Ik heb een cookiewaarschuwing op mijn website en ingesteld dat wanneer een bezoeker op OK klikt, dan wordt deze goedkeuring twee maanden bewaard.

Test via website cookiebot

Dan heb ik een test laten doen bij www.cookiebot.com

Uit deze test komt naar voren dat er 10 cookies gebruikt zijn … dûh … verschilt het aantal cookies per dag of zo? In deze test krijg je precies te zien wat het doel is van het cookie en in welke categorie ze horen:

  • Voorkeuren (onthouden: jetpack-functionaliteiten en blog-reacties);
  • Statistieken (via Analytics);
  • ‘Unclassified’.

Het rapport vermeld dat ik die  ‘Unclassified’ handmatig moet classificeren … Help! Hoe doe ik dat?

En dan heb ik geen marketing cookies omdat ik geen remarketing gebruik.

Hier is het rapport: compliancetest-workshop-website.nl-567849

Nou ja, toch ben ik zo wijzer geworden als het om cookie-gebruik gaat en ik hoop dat de lezer van dit artikel er ook iets aan heeft. Overal waar je zoekt naar uitleg van cookies krijg je vooral omschrijvingen, maar niet benoemt hoe je ze kunt zien en hoe je je site kunt laten controleren.

Doe deze controle pas nadat je een cookie-waarschuwing op je website hebt gezet, want ook dat levert cookies op. Misschien verklaart dit bij mij het verschil tussen de meting, 10 cookies, en de check nu, 19 cookies. Toch een groot verschil!

Ik heb hier een goede uitleg gevonden over de soorten cookies en hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen cookiemelding nodig hebt: mediamora.nl/cookiemelding-is-niet-verplicht


Wil je ook een eigen professionele website in een cursus maken?

Kijk bij het cursus-aanbod voor cursussen of klik hieronder: Cursus WordPress groep Cursus WordPress privé Cursus Webshop

Volg Workshop-website op Facebook Cursus Website/Webwinkel.

Ik bied ook hulp bij je WordPress website als je bent vastgelopen of vragen hebt: hulp-wordpress-website

Hulp nodig met dit onderwerp of met je WordPress-website? Mail naar: